În pofida statisticilor aruncate pe piață de autorități și diverse institute de cercetare a calității vieții, realitatea este că în România, per ansamblul întregii țări, se trăiește prost și, în cele mai multe cazuri, de pe o zi pe alta. Împrumuturile la rude și/sau prieteni sunt atât de frecvente încât au devenit, practic, o condiție de supraviețuire.
România s-a aliniat normelor occidentale în multe domenii, mai puțin cel al grilei de salarizare. Din păcate, aici vorbim și despre cel mai important aspect!
Cu o impozitare a venitului care ne situează în partea superioară a UE, dar care în același timp împovărează și firmele, și angajații, România continuă să rămână la coada clasamentului câștigurilor salariale în Europa.
Cea mai prost plătită meserie în România, în 2023, este, potrivit paylab.ro, de asistent profesor la școala de asistente Educație, știință și cercetare. O persoană angajată pe această poziție primește 1966 de lei lunar, adică undeva la 400 de euro.
Leafă sub nivelul așteptărilor românilor și, cu siguranță, departe de pretențiile unei țări care aspiră să joace un rol important pe scena internațională.
Aceeași sursă mai scrie că un responsabil curățenie (muncă necalificată) câștigă lunar 2052 lei, iar un ușier/personal informații – 2156 lei.
Alte job-uri cu salarii mici:
Cele mai bine plătite job-uri din România sunt în IT și industria aeronautică, cu salarii care depășesc, lejer, și 10.000 de lei lunar.